Over Heppie Ouder

Over Heppie Ouder

Anne en Ans Nijman, oprichters van Heppie Ouder

Ans en Anne Marie werden geboren in het liefdevolle gezin Nijman, waar warmte, aandacht en gezelligheid centraal stonden. Zij noemen zichzelf  ‘zielenzusjes’ omdat ze niet alleen zielsveel van elkaar houden, maar elkaar ook met een half woord begrijpen.

Dat is al één groot voordeel als je samen aan een project als Heppie Ouder begint. Een ander groot voordeel is hun ervaring. Beide hebben een verleden in de zorg, maar ieder vanuit een andere invalshoek.

“Ik merkte tijdens mijn middelbare schooltijd dat ik ‘iets’ met ouderen had. Ik bracht mijn kerststukje naar het bejaardentehuis en gaf dit aan een willekeurige bewoner. Dit gaf mij een geluksgevoel en ik werd er zo ontzettend blij van! Het gezicht van de bewoner die totaal was verrast en moest huilen om het feit dat ze dat zomaar kreeg aangeboden van een jonge scholiere.”

Werkvloer

Anne stond later letterlijk op de werkvloer in de Thuiszorg. Organiseerde het huishouden, bracht structuur en bood begeleiding aan cliënten met psychische aandoeningen. Daarna werkte zij als verzorgende-IG in verpleeghuizen, zowel op psychogeriatrie als de somatische- en revalidatie afdelingen.

“Dit was een gouden tijd ik waarin ik enorm veel geleerd heb. Niet alleen over de zorg, maar vooral over gevoelens en emoties. Ik had altijd in mijn achterhoofd: hoe zou ik verzorgd en aangesproken willen worden; hoe zou ik mij voelen?”

Oudste zus Ans gaf als manager bij ING en de gemeente Amsterdam leiding en sturing aan veranderingsprocessen, waarbij zij mensen intensief begeleidde die op een andere manier moesten gaan werken, of soms hun baan verloren. Zoals Ans zegt:

“Ik richt mij in mijn werk vooral in het helpen inzichtelijk maken van blokkerend gedrag. Maar ook het weer bewust worden van de specifieke talenten en kwaliteiten die in een ieder aanwezig zijn. Deze zoektocht samen met mensen aan te gaan vind ik altijd weer een wonderlijk en boeiend proces.”

Veranderingsprocessen

Zoals iedereen, kregen ook de zussen Nijman te maken met verlies, verdriet en zorg. Elke ingrijpende gebeurtenis vormde hen en gaf hun leven steeds weer een andere richting. Zo ronde Ans de studie als psychosociaal therapeut in verlies- en rouwverwerking af. Zij heeft nu een eigen praktijk, “Flowcentrum”, waarbij zij mensen begeleidt in het leren omgaan met veranderingen in het leven.

Toen Anne als ‘kleine zelfstandige’ in de Thuiszorg ging werken, bleek dat zij veel meer tijd en aandacht aan de cliënt kon geven. Er was nu ruimte voor een fijn gesprek of gezellige activiteiten zoals een boek voorlezen, een wandeling of een bezoek aan de dierentuin. Hier beleefde niet alleen de cliënt, maar ook Anne veel plezier aan:

“Ik merkte op dat niet alleen de cliënt, maar ook de mantelzorgers erg blij waren dat ik er was. Het ontlastte hen, en zij konden hun momenten van ontspanning pakken. Dat gaf mij zóveel voldoening, energie en plezier dat ik dacht: dáár wil ik mijn levenswerk van maken!”

De geboorte van Heppie Ouder

De zussen spraken hierover met elkaar: zou het niet prachtig zijn een organisatie op te richten waarbij échte aandacht voor de mens centraal staat? Waar iedereen een beetje blijer van wordt? Zo werd in 2017 Heppie Ouder geboren. Voor zus Anne de vervulling van een droom die zij niet onder woorden kon brengen tót de droom uitkwam. Voor Ans een nieuwe manier om de kwaliteiten en talenten van mensen tot hun recht te laten komen: in de zorg voor een ander.

Bij Heppie Ouder staan, net als bij het gezin Nijman en bij de gezinnen van Anne en Ans, liefde, geduld, tijd en aandacht voor de ander centraal. Ans zegt daarover:

“Het mooiste geschenk dat je iemand kunt geven is oprechte aandacht.”

Bruisend van vrolijk enthousiasme zijn de zussen Nijman begonnen aan dit grote, mooie en waardevolle avontuur. Niet alleen zij, maar vele andere zullen happy – zeg maar gerust: zielsgelukkig – zijn met Heppie Ouder!

Stroet, augustus 2018

Margriet Paarlberg

Heppie-ouder

terug naar home